Nelissen

De Steenfabrieken Nelissen werden door grootvader Nelissen opgericht in 1921 op het plateau van Kesselt. Deze locatie bleek omwille van zijn klei(löss) uitermate geschikt voor het maken van handgevormde gevelstenen en bakstenen. Er wordt nu al meer dan 88 jaar rode, gele, roze en grijze klei afgegraven in de eigen groeven.

De eerste veldsteenoven werd al snel vervangen door een ringoven die op zijn beurt in de jaren '60 plaats moest ruimen voor een tunneloven. De tunneldrogerij die daarop volgde zorgde er dan weer voor dat het drogen van bakstenen niet meer seizoensgebonden was zoals in vroegere tijden. Vanaf het einde van de jaren 70 werden de eerste handvormmachines ontwikkeld, die natuurgetrouw de bewegingen van de vroegere steenvormers nabootsen. Zo bleef de gekende, traditionele vorm van de bakstenen en gevelstenen van Nelissen steeds gewaarborgd.
De Steenfabrieken Nelissen werden door grootvader Nelissen opgericht in 1921 op het plateau van Kesselt.
In 1988 bouwde Nelissen een 2de afdeling met een geavanceerde computergestuurde baksteen oven van ruim 100 meter lang. Deze expansie-uitbreiding ging gepaard met de oprichting van Nelissen Industries N.V, de uitbouw en computerisering van de kamerdrogerij en het ontstaan van een nieuw machinepark. De productie werd in dat voor de firma revolutionaire jaar verdubbeld tot zo'n 50 miljoen handvorm bakstenen per jaar. In 1990 werd het Benor-label aangevraagd en verkregen en dit in de hoogste categorie. Een terechte erkenning voor de topkwaliteit die thans wordt geproduceerd. In datzelfde jaar werd ook het nieuwe burelencomplex gebouwd, dat in zijn geheel dienst doet als 1 grote toonzaal, waar iedere potentiële klant zich onmiddellijk thuis voelt en een keuze kan maken in onze ganse collectie bakstenen en gevelstenen.
Sinds 16 december 1997 is het kwaliteitssysteem van de Steenfabrieken Nelissen gecertificeerd.
Nog was dit niet de laatste fase. Integendeel, in 1993 durfde dit Limburgse familiebedrijf, dat als één der weinigen in de baksteenwereld bewust zijn zelfstandigheid wist te bewaren, het aan om een volgende grote stap te zetten. Een gloednieuwe oven, drogerijen, zetmachine en inpakinstallatie, alles volautomatisch en computergestuurd, tilde de productie naar een Europees niveau van 100 miljoen bakstenen per jaar.
Sinds 16 december 1997 is het kwaliteitssysteem van de Steenfabrieken Nelissen gecertificeerd volgens de norm NBN EN ISO 9001. Gedurende de voorbije 88 jaar heeft dit bedrijf aan vele tot de verbeelding sprekende referenties meegewerkt zoals o.a. de ijzertoren van Diksmuide, de Basiliek van Koekelberg, Het Shoppingcenter van Wijnegem, het Provinciehuis en de gevangenis van Hasselt, De Kaai te Hasselt, Stadsplein Genk, en enkele voetbalstadions waaronder dat van Anderlecht, Standard en niet te vergeten de thuishaven van de Rode Duivels: het Koning Boudewijnstadion. Zowel de geschikte ligging, de perfecte grondstoffen, de constante kwaliteit, het onmiskenbare vakmanschap, de jaren lange ervaring en de inschakeling van "up to date" technologie waren en zijn nog steeds de garantie voor het succes bij de productie van de gevelstenen van Nelissen.